Voeding en MDL

De Maart editie van het tijdschrift MAGMA van de Nederlandse Vereniging van Maag- Darm en Leverartsen gaat over voeding. De titel is:

Voeding en MDL; Waarde voedingsadviezen bij medische behandeling steeds breder erkend.

In deze special wordt gepleit voor meer samenwerking met onder meer diëtisten, chirurgen en basale wetenschappers op gebied van metabolisme. Er is niet alleen aandacht voor ondervoeding maar ook voor overgewicht en obesitas.

Goede dagelijkse / gezonde / medische voeding

Dr. Ad van bodegraven (MDL arts in het Zuyderland MC) pleit voor een medische definitie van voeding. Op basis van bestaande expertisevelden van dietist en medicus zouden voeding, voedingsleer en metabolisme in drie aandachtgebieden kunnen worden opgedeeld:

  1. Goede dagelijkse voeding
  2. Goede gezonde voeding
  3. Goede medische voeding

Lees hier meer over deze indeling!

Eerste en tweedelijns diëtetiek

Wat is het beeld van diëtisten en wat zijn de bottlenecks in de doorverwijzing? Welke mooie initiatieven zijn er al gaande en wat zou er nog verbeterd kunnen worden? De eerstelijns diëtist Mariëlle Claassen en tweedelijns diëtist Monique van Asseldonk vertellen hier meer over. “De waarde van voedingsadviezen als onderdeel van een medische behandeling wordt steeds breder erkend.”

Lees hier het interview.

Samenwerking diëtist en MDL arts leidt tot synergie

Dr.ir. Nicolette Wierdsma (diëtist) en prof.dr. Gerd Bouma (MDL arts) vertellen over hun samenwerking en synergie. Een gezamenlijke polikliniek, voedingsstage MDL, onderwijs en een Leerboek Voeding!

Lees hier het artikel van Nicolette Wierdsma en Gerd Bouma

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.