Binnen de cursus Advanced Dietetics schrijven cursisten een fact sheet. Deze delen we hier. Auteur: Ellen Couwenberg, diëtist bij Vitalis woonzorggroep en cursist Advanced Dietetics bij het Amsterdam UMC. Decubitus en wondgenezing Decubituswonden zijn wonden welke veroorzaakt kunnen worden door een verminderde mobiliteit, slechtere weefseltolerantie en een inadequate voedingstoestand (1). Er
Leer meer →10 februari was de aftrap van een uitdagend project binnen de Dieetbehandelingsrichtlijnen. Samen met Belgische collega’s en hun overheid gaat 20/10Uitgevers de Dieetbehandelingsrichtlijnen verwetenschappelijken. In een pilot worden vijf Dieetbehandelingsrichtlijnen herschreven volgens de laatste wetenschappelijke inzichten door enthousiaste auteurs met veel ervaring in dit werkgebied. Stap voor stap worden de
Leer meer →Deze week publiceerde Clinical Nutrition ESPEN onze vergelijking van berekening van de eiwitbehoefte op basis van lichaamsgewicht en vetvrije massa. Achtergrond en doelstellingen In de praktijk is het gebruikelijk om de eiwitbehoefte te schatten op basis van het lichaamsgewicht of het gecorrigeerd lichaamsgewicht (bij BMI <20 kg/m2 en BMI ≥30
Leer meer →Met trots laten we weten dat het Zakboek Diëtetiek nu ook als e-book verkrijgbaar is. Leden van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten en de Nederlandse Vereniging Diëtisten krijgen van 1 tot en met 15 september 20% korting op de aanschaf van het e-book. Bestellen kan via deze link, de prijs
Leer meer →Vind jij de Smaaktools van Kelly Silverio Alonso-Duin, diëtist bij Amsterdam UMC, en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ook een award waard? Ze zijn genomineerd voor de Clinical Impact Award 2020 van het Cancer Center Amsterdam! De Smaaktools bestaan uit een praktijkposter en Smaakkompas, met praktische oplossingen voor smaakverandering bij
Leer meer →Voedingszorg bij COVID-19 is van belang in alle sectoren van zorg Van april tot december 2020 hebben we in Amsterdam UMC, het Zuyderland MC en het Franciscus & Vlietland ziekenhuis bij 407 patiënten met COVID-19 de voedingstoestand, het risico op sarcopenie en de voedingsklachten bijgehouden. Dit is tijdens de ziekenhuisopname
Leer meer →In september 2021 start de deeltijdstudie Advanced Dietetics weer. We verwachten dan weer cursisten te kunnen ontvangen in het Amsterdam UMC, in ieder geval voor het oefenen van kritisch redeneren in de praktijk. Je verdiept met deze deeltijdstudie (118 ADAP punten) je diëtistische competenties en past die toe op complexe patiënten
Leer meer →Meer dan de helft van de patiënten met kanker heeft last van smaakveranderingen. Deze smaakveranderingen komen in verschillende vormen voor; geen smaak, weinig smaak, een veranderde smaak of juist een versterkte smaak. Dit maakt het moeilijk om voldoende eten en veroorzaakt zelfs een weerzin tegen eten. Kelly Silverio Alonso –
Leer meer →De Maart editie van het tijdschrift MAGMA van de Nederlandse Vereniging van Maag- Darm en Leverartsen gaat over voeding. De titel is: Voeding en MDL; Waarde voedingsadviezen bij medische behandeling steeds breder erkend. In deze special wordt gepleit voor meer samenwerking met onder meer diëtisten, chirurgen en basale wetenschappers op
Leer meer →Een expert statement van ESPEN De Harris & Benedict formule bestaat meer dan 100 jaar en is de meest bekende formule om het energieverbruik in rust (REE) te berekenen. Is dit terecht? In 2019 is door een groep van experts van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) tijdens
Leer meer →