Het Acute Boekje van de interne geneeskunde | Richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van aandoeningen op het gebied van inwendige specialismen |
Bovenarmspieromtrek percentielverdelingen | Percentielverdeling voor bovenarmspieromtrek (Frisancho 1981) |
Classificaties en codelijsten | NVD classificaties en codelijsten |
Diëtisten Nierziekten Nederland | Website van DNN, bevat veel achtergrondinformatie |
EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for energy | Europees wetenschappelijk opinie rapport over energiebehoefte in alle leeftijdsgroepen (2013) |
Farmacotherapeutisch kompas | Onafhankelijke geneesmiddeleninformatie voor zorgprofessionals |
NVOnderwerp refeeding syndroom | Dit NVOnderwerp kan gebruikt worden als basis om de zorg rond het refeedingsyndroom goed en uniform te organiseren in uw eigen zorginstelling. |
Praktijktools | NVD database van praktijktools |
Kwaliteitskoepel.nl | Richtlijnen database Federatie van Medisch Specialisten |
Stuurgroep Ondervoeding | Toolkits en informatie voor optimale herkenning en behandeling van ondervoeding in alle sectoren van zorg |
VoedingOnline | Biedt voedingsinformatie voor diëtisten, artsen, apothekers en andere aan voeding gerelateerde professionals |
WHO rapport eiwit en aminozuurbehoefte | Uitgebreide uitleg over de eiwit en aminozuur behoefte |
WHO rapport Human Energy Requirements, 2001 | Onderbouwing van de WHO energieberekeningsformule |
worldobesity.org | Afkappunten van BMI voor kinderen |
BOEKENTIPS
Kritisch redeneren in de Diëtetiek.
Methodisch handelen is de basis voor de professionaliteit van de diëtist. Het kritisch redeneren geeft het niveau aan. Bij complexe zorgvragen is patroonherkenning en een brede blik nodig: het koppelen van observaties en interpretaties aan kennis er ervaring. Floor Neelemaat, Halime Ozturk en Peter Weijs (HvA) schreven het boek Kritisch Redeneren in de Diëtetiek. Ze bouwen een raamwerk op basis van de theoretische achtergrond. Daarna volgt 179 pagina’s casuïstiek volgens die methodiek. Dit boek geeft een mooie mix van diepgaande theorie, handvatten om de diagnostiek uit te voeren en voorbeeldmateriaal. Een aanwinst voor het onderwijs en door elke diëtist te gebruiken om breed te kijken en steeds de vraag te stellen. Is dit, wat ik bij deze patiënt / cliënt zie en hoor, logisch?
Basics in Clinical Nutrition – The ESPEN BLUE BOOK Dit boek geeft een zeer volledig diepgaand overzicht van de huidige inzichten in de verschillende onderdelen van klinische voeding. Meer info is te lezen op de website van ESPEN
Handboek Voeding bij Kanker
Het basiswerk voor de interpretatie van labwaarden
Leerboek metabolisme
Een overzichtelijk Nederlandstalig boek voor al je “hoe zat het ook alweer?” vragen over het metabolisme.
Bestel hier
The Molecular Nutrition of Amino Acids and Proteins
Dit boek gaat diep in op eiwitten en aminozuren, geschreven door de internationale experts.
Het Zakboek Endoscopie
The great Starvation experiment: geschiedenis van het voedingsonderzoek: het werk van dr. Ancel Keys
Dit boek doet in romanvorm verslag van het onderzoek van professor Ancel Keys naar de effecten van “starvation”. Een groep dienstweigeraars deed aan het einde van de tweede wereldoorlog vrijwillig mee aan een experiment waarin ze 24 weken lang de helft aten van wat ze nodig hadden. Een zeer boeiende registratie met aan het einde ook een verslag van de start van de 7 landen studie, wat het begin was van het onderzoek naar de effecten van verzadigd vet.