Het Acute Boekje van de interne geneeskundeRichtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van
aandoeningen op het gebied van inwendige specialismen
Bovenarmspieromtrek percentielverdelingenPercentielverdeling voor bovenarmspieromtrek (Frisancho 1981)
Classificaties en codelijstenNVD classificaties en codelijsten
Diëtisten Nierziekten NederlandWebsite van DNN, bevat veel achtergrondinformatie
EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for energyEuropees wetenschappelijk opinie rapport over energiebehoefte in alle leeftijdsgroepen (2013)
Farmacotherapeutisch kompasOnafhankelijke geneesmiddeleninformatie voor zorgprofessionals
NVOnderwerp refeeding syndroomDit NVOnderwerp kan gebruikt worden als basis om de zorg rond het refeedingsyndroom goed en uniform te organiseren in uw eigen zorginstelling.
PraktijktoolsNVD database van praktijktools
Kwaliteitskoepel.nlRichtlijnen database Federatie van Medisch Specialisten
Stuurgroep OndervoedingToolkits en informatie voor optimale herkenning en behandeling van ondervoeding in alle sectoren van zorg
VoedingOnlineBiedt voedingsinformatie voor diëtisten, artsen, apothekers en andere aan voeding gerelateerde professionals
WHO rapport eiwit en aminozuurbehoefteUitgebreide uitleg over de eiwit en aminozuur behoefte
WHO rapport Human Energy Requirements, 2001Onderbouwing van de WHO energieberekeningsformule
worldobesity.orgAfkappunten van BMI voor kinderen

 

BOEKENTIPS

Kritisch redeneren in de Diëtetiek.

Methodisch handelen is de basis voor de professionaliteit van de diëtist. Het kritisch redeneren geeft het niveau aan. Bij complexe zorgvragen is patroonherkenning en een brede blik nodig: het koppelen van observaties en interpretaties aan kennis er ervaring. Floor Neelemaat, Halime Ozturk en Peter Weijs (HvA) schreven het boek Kritisch Redeneren in de Diëtetiek. Ze bouwen een raamwerk op basis van de theoretische achtergrond. Daarna volgt 179 pagina’s casuïstiek volgens die methodiek. Dit boek geeft een mooie mix van diepgaande theorie, handvatten om de diagnostiek uit te voeren en voorbeeldmateriaal. Een aanwinst voor het onderwijs en door elke diëtist te gebruiken om breed te kijken en steeds de vraag te stellen. Is dit, wat ik bij deze patiënt / cliënt zie en hoor, logisch?

 

Basics in Clinical Nutrition – The ESPEN BLUE BOOK Dit boek geeft een zeer voESPENBlueBooklledig diepgaand overzicht van de huidige inzichten in de verschillende onderdelen van klinische voeding. Meer info is te lezen op de website van ESPEN

 

Handboek Voeding bij Kanker

 

Het basiswerk voor de interpretatie van labwaarden

Leerboek metabolisme

Een overzichtelijk Nederlandstalig boek voor al je “hoe zat het ook alweer?” vragen over het metabolisme.
Bestel hier

 

The Molecular Nutrition of Amino Acids and Proteins

Dit boek gaat diep in op eiwitten en aminozuren, geschreven door de internationale experts.

Het Zakboek Endoscopie

The great Starvation experiment: geschiedenis van het voedingsonderzoek: het werk van dr. Ancel Keys
Dit boek doet in romanvorm verslag van het onderzoek van professor Ancel Keys naar de effecten van “starvation”. Een groep dienstweigeraars deed aan het einde van de tweede wereldoorlog vrijwillig mee aan een experiment waarin ze 24 weken lang de helft aten van wat ze nodig hadden. Een zeer boeiende registratie met aan het einde ook een verslag van de start van de 7 landen studie, wat het begin was van het onderzoek naar de effecten van verzadigd vet.