Inhoud Zakboek Diëtetiek

Het Zakboek Diëtetiek is geschreven om de diagnostiek en evaluatie van de diëtistische behandeling te verbeteren en eenvoudiger te maken. De veel gebruikte informatie is gebundeld in een boekje die past in de doktersjas en die de diëtist altijd bij de hand kan hebben. Op deze website zijn de berekenmodules en de links naar de vragenlijsten, rapporten en fact sheets te vinden.

Het bevat informatie over antropometrie en voedingstoestand, het meten van de lichaamssamenstelling en de functie, energie en eiwitbehoefte, macro- en micronutriënten, vocht, smaak, vertering en absorptie, meten van verliezen, interpretatie van laboratoriumwaarden, classificaties van ziektes, interactie van medicatie en voeding en het meten van de psychische en sociale status.

 

Wat is er anders in de nieuwe editie?

De huidige versie (augustus 2020) is volledig geüpdatet volgens de nieuwste richtlijnen en inzichten en is in vele opzichten uitgebreider dan de oorspronkelijke uitgave. De nieuwe GLIM criteria voor ondervoeding en de sarcopenie criteria zijn uiteraard toegevoegd. Verder is de antropometrie uitgebreid met meer metingen, meer normaalwaarden en zijn andere normaalwaarden geactualiseerd. De informatie over nutritional assessment komt uiteraard helemaal overeen met de standard operating procedures van het Nutritional Assessment Platform. Om het boek ook voor Vlaamse diëtisten optimaal bruikbaar te maken zijn ook de Vlaamse richtlijnen en normaalwaarden in deze editie opgenomen.

Deze nieuwe editie richt zich volledig op de diagnose en behandeling van volwassenen. Voor kinderdiëtetiek wordt verwezen naar de recent uitgekomen Dietetic Pocket Guide Paediatrics.

Inhoudsopgave en verkoopinformatie

Bekijk hier de inhoudsopgave van het Zakboek Diëtetiek

Het Zakboek Diëtetiek is te koop voor een bedrag van €37,50.

ISBN boek: 978 90 8659 809 0

ISBN e-book: 9789086598533

NUR: 893

Uitgever: VU University Press

  • eerste druk: juli 2014
  • tweede druk: september 2014
  • derde druk: maart 2015
  • vierde druk: 2016
  • vijfde druk: 2017
  • zesde druk: 2019
  • Compleet herziene druk: augustus 2020
  • tweede druk: mei 2021
  • e-book augustus 2021

Ook als e-book beschikbaar!

Via Kortext is het Zakboek Dietetiek ook als e-book beschikbaar! Download bij aankoop de Kortext app op je telefoon en / of tablet. Daarmee kan je het Zakboek Diëtetiek vervolgens altijd offline inzien, aantekeningen maken etcetera.

Ondersteuning en reviewers

Het Zakboek Diëtetiek wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. De hoofdstukken zijn gereviewd door een groot aantal zeer kundige diëtisten en voedingswetenschappers uit Nederland en België.

Over de auteurs

Het Zakboek Diëtetiek is tot stand gekomen door de bundeling van kennis en kracht van alle medewerkers van de afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC met Hinke Kruizenga en Nicolette Wierdsma als leading ladies.

Dr. ir. Hinke Kruizenga (1975) is diëtist-onderzoeker en coördinator onderwijs en onderzoek bij de afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC en coördinator van het centrum Voeding & Beweging NU van Amsterdam UMC en de HvA. Haar expertise ligt in de screening, diagnostiek en behandeling van ondervoeding. Ze ontwikkelde de screeningtools SNAQ en SNAQRC en was projectleider van de Stuurgroep Ondervoeding en hoofdredacteur van het NTVD. Ze heeft, met anderen, tijdige screening en optimale behandeling van ondervoeding geïmplementeerd in alle sectoren van de gezondheidszorg. Ze is lid van het Nutritional Assessment Platform.

Dr. ir. Nicolette Wierdsma (1975) is diëtist-onderzoeker en coördinator onderzoek bij de afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC. Ze specialiseerde zich in MDL-ziekten en diagnostiek en nam in dit perspectief deel aan verschillende (inter)nationale commissies, en multidisciplinaire richtlijnontwikkelingsprojecten. Ze was onder andere voorzitter van het MDL-diëtisten netwerk (2009-2019) en was lid van de D-ECCO werkgroep (2015-2018) als onderdeel van de European Crohn’s and Colitis Organization (ECCO).

Nicolette en Hinke maken beide deel uit van het managementteam van de afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van Amsterdam UMC. Ze zijn hiermee (mede)verantwoordelijk voor de optimale integratie van patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en innovatie om de kwaliteit van zorg voor patiënten te verbeteren met betrekking tot voeding, metabolisme en dieetbehandeling.

 

 

In het voorjaar van 2015 was Karine Hoenderdos twee dagen backstage bij de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het VUmc. Ze schreef hierover drie stukken:

Voeding NU – De leuke hectiek van de diëtetiek

Womans Health – De EETZUSTERS; over food fabels, hectiek en de kracht van een krentenbol

Column Nieuws voor Diëtisten; Visite lopen