Inhoud Zakboek Diëtetiek

Het Zakboek Diëtetiek is geschreven om de diagnostiek en evaluatie van de diëtistische behandeling te verbeteren en eenvoudiger te maken. De veel gebruikte informatie is gebundeld in een boekje die past in de doktersjas en die de diëtist altijd bij de hand kan hebben. Op deze website zijn de berekenmodules en de links naar de vragenlijsten, rapporten en fact sheets te vinden.

Het bevat informatie over antropometrie en voedingstoestand, het meten van de lichaamssamenstelling en de functie, energie en eiwitbehoefte, macro- en micronutriënten, vocht, smaak, vertering en absorptie, meten van verliezen, interpretatie van laboratoriumwaarden, classificaties van ziektes, interactie van medicatie en voeding en het meten van de psychische en sociale status.

 

Wat is er anders in de nieuwe editie?

De huidige versie (augustus 2020) is volledig geüpdatet volgens de nieuwste richtlijnen en inzichten en is in vele opzichten uitgebreider dan de oorspronkelijke uitgave. De nieuwe GLIM criteria voor ondervoeding en de sarcopenie criteria zijn uiteraard toegevoegd. Verder is de antropometrie uitgebreid met meer metingen, meer normaalwaarden en zijn andere normaalwaarden geactualiseerd. De informatie over nutritional assessment komt uiteraard helemaal overeen met de standard operating procedures van het Nutritional Assessment Platform. Om het boek ook voor Vlaamse diëtisten optimaal bruikbaar te maken zijn ook de Vlaamse richtlijnen en normaalwaarden in deze editie opgenomen.

Deze nieuwe editie richt zich volledig op de diagnose en behandeling van volwassenen. Voor kinderdiëtetiek wordt verwezen naar de recent uitgekomen Dietetic Pocket Guide Paediatrics.

Inhoudsopgave en verkoopinformatie

Bekijk hier de inhoudsopgave van het Zakboek Diëtetiek

Het Zakboek Diëtetiek is te koop voor een bedrag van €37,50.

Tot 1 oktober 2020 geldt een early bird korting! Je betaalt dan €32,50. Deze korting is voor leden van de NVD en de VBVD geldig tot 1 januari 2021.

ISBN: 978 90 8659 809 0

NUR: 893

Uitgever: VU University Press

  • eerste druk: juli 2014
  • tweede druk: september 2014
  • derde druk: maart 2015
  • vierde druk: 2016
  • vijfde druk: 2017
  • zesde druk: 2019
  • Compleet herziene druk: augustus 2020

Ondersteuning en reviewers

Het Zakboek Diëtetiek wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. De hoofdstukken zijn gereviewd door een groot aantal zeer kundige diëtisten en voedingswetenschappers uit Nederland en België.

Over de auteurs

Het Zakboek Diëtetiek is tot stand gekomen door de bundeling van kennis en kracht van alle medewerkers van de afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC met Hinke Kruizenga en Nicolette Wierdsma als leading ladies.

Dr. ir. Nicolette Wierdsma (1975) is coördinator onderzoek en diëtist-onderzoeker bij de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen en Maag- Darm en Leverafdeling van Amsterdam UMC. Ze is gepromoveerd op de diagnostiek van darmfunctie (absorptie) van patiënten met darmfalen. Ze is lid van het NVD netwerk diëtisten MDL en van de Europese werkgroep Diëtisten van ECCO 

Dr. ir. Hinke Kruizenga (1975) combineert twee banen: coördinator onderwijs en onderzoek bij de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek. Haar expertise ligt in de screening, diagnostiek en behandeling van ondervoeding.

 

In het voorjaar van 2015 was Karine Hoenderdos twee dagen backstage bij de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het VUmc. Ze schreef hierover drie stukken:

Voeding NU – De leuke hectiek van de diëtetiek

Womans Health – De EETZUSTERS; over food fabels, hectiek en de kracht van een krentenbol

Column Nieuws voor Diëtisten; Visite lopen