#781
Suzanne ten Dam
Gast

Hallo Miranda,

Goede vraag. De hoeveelheid kcal lijken gebaseerd op zijn gewichtsbehoud in ieder geval voldoende, maar hoe zit het met de rest?
Voor zover ik kan vinden bevat de 2-Prepare alleen L-glutamine en EGCG, en geen aanvullende vitaminen/mineralen. Omdat glutamine natuurlijk ip een semi essentieel aminozuur is zou dhr. daar onder normale omstandigheden geen tekorten van moeten hebben. Echter zijn omstandigheden zijn niet normaal.. en van ernstige metabole stress weten we dat het (door verhoogde behoefte en onvoldoende aanmaak) essentieel kan worden maar of dat voor (de ernst van) dhr. zijn ziekt ook geldt? Misschien heb jij daar meer ervaring mee of kan je er literatuur over vinden? Omdat het lijkt dat hij baat heeft bij suppletie ervan. Eenzijdige intake (in dit geval van standaard sondevoeding) zorgt dan niet voor de eventuele benodigde glutamine aanvulling. De vraag is dan, heeft hij een tekort aan glutamine en/of aan vitaminen/mineralen?
Heb je de vitaminen/mineralen intake van zijn sondevoeding vergeleken met zijn ADH? De ADH blijft natuurlijk een gemiddelde (van gezonde personen) maar als je daarnaast tekorten verwacht is een bepaling vd vitamine status misschien wel een goed idee, ook om het een en ander te kunnen uitsluiten.
Succes!

Groet,
Suzanne ten Dam
Diëtist VU medisch centrum