#532
Hinke Kruizenga
Gast

Beste Charlotte,

Een impedantie weegschaal raden we af omdat de stroom altijd de kortste weg kiest en dus bij een weegschaal alleen de benen meet. Ook is er in dit soort apparaten vaak een formule ingebouwd en kan je niet per patiëntengroep zelf bepalen welke formule je gebruikt.

We adviseren een callibreerbare impedantiemeter die op 50 kH meet en waarbij de resistance en reactance als uitkomst worden gegeven. Met deze weerstandswaarden kan je dan in de berekeningssheet http://zakboekdietetiek.nl/uitslag-impedantie-volwassenen/ op deze website de lichaamsamenstelling berekenen.

Er zijn meerdere opties:

De body explorer PAD van Juwell Medical.
http://www.juwell.de/Pexplorer2E.html#
Dit is een zeer handzaam apparaat die geen overbodige informatie geeft. De kosten zijn ongeveer 1800 euro per stuk (en 20 euro voor 100 stickers). Als je met meerdere diëtisten in een keer een bestelling doet is er korting mogelijk ( tot 3 apparaten 10%, 4-5 apparaten 15%, 6-9 apparaten 20% en 10-15 apparaten 25%).

De Bodycomp MF Hexa van GLNP Life Sciences
http://www.bioelectrische-impedantie.nl/bodycomp-mf-hexa/
Ook dit apparaat is zeer geschikt en geeft de ruwe waarden van de meting om vervolgens de lichaamsamenstelling te kunnen berekenen. Ik weet de prijs niet exact maar het was ook onder de 2000 euro. Onderhandeling is vast mogelijk.

De Bodystat 1500 MDD van Euromedix
http://euromedix.be/nl/bodystat-1500mdd
Dit apparaat geeft veel extra informatie wat gebaseerd is op formules in de sofware die niet goed te achterhalen zijn. Het kost daardoor meer tijd om een meting te doen. De resistance en reactance worden wel gegeven, wat niet geldt voor de goedkopere versie de Bodystat 1500. Deze geeft alleen de impedance. Dit apparaat kost ongeveer 2300 euro.

Er is wellicht nog meer. Aanvullingen zijn van harte welkom.

We hebben in de afgelopen maanden met Abbott 5 cursussen gegeven over de toepassing van impedantie in de diëtistische zorg. In het Zakboek diëtetiek is hier ook uitgebreid aandacht aan besteed. Er zijn veel diëtisten die de aanschaf van een impedantieapparaat overwegen en het zal zeker lucratief zijn om hierin een collectief te vormen. Gebruik dit forum gerust om hierover afspraken te maken en ervaringen uit te wisselen!

Hinke Kruizenga