#428
Nicolette Wierdsma
Gast

Hallo Nynke,

Dank voor je interessante discussie-vragen. Zoals zoveel in de Diëtetiek, zal er niet altijd een kant klaar antwoord zijn.
Ten aanzien van je specifieke vragen:
– Het is goed te realiseren dat de ondervoedingssyndromen Wasting, Cachexie en Sarcopenie geen knalharde afkappunten hebben, maar dat er ook grijze gebieden, dus meng-vormen zijn. Soms zijn er andere inflammatieparameters dan CRP die mee kunnen wegen (zoals ferritine, albumine of zelfs (fecale) calprotectine). Afhankelijk van het stadium, en eventueel co-morbiditeit en complicaties verwacht ik dat de meeste levercirrose patiënten wasting, cachexie of een mengvorm hiervan hebben. Dit zal per patiënt bekeken moeten worden.
– Het is inderdaad een interessante vraag hoe bij de met porties sondevoeding gevoede ondervoede patiënten (op bijvoorbeeld afdeling geriatrie, neurologie), de aanbeveling van 20-30 gram eiwit per ‘maaltijd’ gehaald moet of kan worden. Wij geven doorgaans 5-6 porties van gelijke omvang, afhankelijk van de behoefte van de patiënt met een eiwitrijke sondevoeding. Dan kom je hier niet makkelijk aan. Wellicht zou het meer fysiologisch zijn en beter ten aanzien van de eiwit-ondervoeding aanbeveling om dagelijks 3 grotere porties (bijvoorbeeld van 350-500 ml in een uur met de pomp) en 2-3 kleinere tussendoor porties te geven aan deze patiënten. Wat denk jij?