- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
Anouk van Greuningen
GastZijn er naast oncoline wetenschappelijk onderbouwde adviezen bij voeding bij ileus en na ophef van de ileus? Wij merken dat er vaak wisselend beleid worden gevoerd, vaak vanuit ”gevoel” voor de situatie, maar niet altijd op indicatie. Dit varieert van helder vloeibaar tot vloeibaar en lichtverteerbaar na ophef van het ileus, soms in nadeel van de patiënt welke dan achterloopt in de voeding.
Ook wordt er bij een ileus vaak overgestapt op TPV, terwijl enteraal voeden (evt basaal) misschien ook tot de mogelijkheden behoort?
Groet, Anouk van Greuningen
Hinke Kruizenga
GastBeste Anouk,
Dank voor je interessante vraag.
Het is een bekend probleem dat er een wisselend beleid gevoerd wordt omtrent voeding tijdens/na een ileus.
De wetenschappelijke literatuur rondom dit probleem is beperkt. De meeste onderzoeken richten zich op ileuspreventie.
Als er sprake is van een langdurige ileus, dan is parenterale voeding de juiste route. Daarnaast zou je eventueel enteraal ook een kleine hoeveelheid voeding kunnen geven, mits dit veilig is. Hierbij is het belangrijk om duidelijk te hebben of er sprake is van een mechanische ileus of een paralytische ileus. Als er sprake is van een mechanische ileus met een volledige obstructie is enteraal voeden gecontra-indiceerd. Als er sprake is van een paralytische ileus, kun je proberen om enteraal te voeden. Zeker bij een vroege paralytische ileus kun je proberen enteraal te voeden en dit op geleide van klachten op te bouwen. Bij een langdurige paralytische ileus is wat darmbelasting ook wel aan te raden, al is het alleen maar voor een betere darmintegriteit. Denk hierbij aan 250-500ml per 24uur. Hierbij is het belangrijk om bij klachten de enterale voeding te stoppen. Op de intensive care in VUMC wordt dagelijks toch geprobeerd enteraal te voeden (10cc/uur). Als de ileus na een operatie optreedt, kun je vaak ook van de chirurg nog informatie krijgen over de verwachting van de uitgebreidheid van de paralyse. De chirurg weet of er veel adhesiolyse is uitgevoerd, hoeveel resecties/anastomoses etc. Dit kan je extra informatie geven en ook richting geven in het heropbouwen van enterale voeding.
Als de ileus opklaart, dan kan enterale voeding verder opgebouwd worden. Er is geen evidence dat helder vloeibaar beter is dan vaste voeding. Als de maaghevel uit kan, kun je starten met vaste voeding. Op geleide van klachten kan de voeding naar volledig opgebouwd worden en de parenterale voeding worden afgebouwd.
Ik hoop je hier voldoende mee te hebben geantwoord. Als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik het graag.Met vriendelijke groet,
Karen Ottens-Oussoren
Diëtist VUmcWilma
Gast8 jaar geleden een ileus gehad. Twee maal met spoed geopereerd en 5 weken later mocht ik naar huis met 46 kg. Tot nu toe hou ik mijn eten niet binnen en zit per dag 10 tot 15 keer op het toilet. Heb alle onderzoeken gehad die er op darmgebied zijn en ze kunnen het niet vinden. Als ik heb gegeten dan zwel ik helemaal op en voel me niet lekker. Wie oh wie kan mij helpen?
Groetjes WilmaAlfons
GastBeste Wilma,
ooit gedacht of je misschien last hebt van verklevingen?
Heel moeilijk aan te tonen met CT of MRI.
Maar kan wel een reeël probleem zijn. Mijn vrouw is al heel vaak opgenomen met ileus. Haar verklevingen zijn echter verholpen door een arts in Duitsland, Krushinski.Ben
Gast@alfons,
Ik heb zowel in 2017 als afgelopen week een acute Ileus zeer waarschijnlijk door verklevingen welke op ct scan inderdaad moeilijk tot niet aantoonbaar is en daarom ook niet gemaakt zijn. In kader voorkomen is beter dan ‘genezen’ ben ik dan ook heel benieuwd of u misschien contactgegevens hebt van behandelend arts dr. Krushinski in Duitsland . Vast erg bedankt! Ben
-
AuteurBerichten