• Dit onderwerp is leeg.
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #319 Reageer
  Hinke Kruizenga & Nicolette Wierdsma
  Gast

  Op dit forum willen we graag de vraagstukken (klein en groot) van de diëtistische diagnostiek samen bespreken. Stel je vraag en reageer!

  #837 Reageer
  Hester Nietzman
  Gast

  Fijn dat dit forum bestaat! De laatste tijd werk ik (in de 1e lijn -> eigen praktijk) veel met de bio-impedantie meter (Body Explorer Pad). Naar aanleiding van een bijscholing, ben ik dit instrument gaan inzetten om VVMI te bepalen en voedingsbeleid hierop in te zetten. Ik gebruik eigenlijk 2 formules. Die van Kyle voor gezonde volwassenen en die van Rutten voor COPD. Nu wil ik een meting verrichten bij een cliënt die in een rolstoel zit (linkerbeen verlamd). Heeft ernstige HD is al 3x geopereerd en kunnen haar niet verder helpen. Haar inname is erg laag sinds 3 maanden. Mw. is nooit gewogen en kan ook niet op een weegschaal staan. Precieze lengte onbekend -> kan wel kniehoogte bepaling doen. Veel last van maagzuur en misselijkheid. Ik wil haar motiveren om aan te sterken mbv drinkvoeding. Ze heeft echter overgewicht ontwikkeld nadat ze in rolstoel terecht is gekomen -> wil eigenlijk afvallen. Hoe zinvol is het om bij haar een meting te doen. Welke formule moet ik gebruiken. Ze heeft bijna geen beweging, is het uberhaupt wel zinvol?

  Alvast bedankt voor je tijd.
  Vriendelijke groet,
  Hester

  #838 Reageer
  Helen Velthuizen
  Gast

  Het zou handig zijn dat als de reactance en de resistance ingevoerd zijn, automatisch de impedantie berekend wordt. Ik lees in het zakboekje de formule. Deze zou toch ook in het berekeningsprogramma ingevoerd kunnen worden? Nu moet ik dat steeds eerst zelf met mijn rekenmachine uitrekenen. Beetje omslachtig.

  #845 Reageer
  Marijke Berkenpas
  Gast

  Hai Hester,

  Ik denk dat het tav diagnostiek altijd zinvol is om een meting te doen. De formules lijken in dit geval idd beiden niet optimaal voor deze mw. omdat ze in een heel ander soort patientengroep gevalideerd zijn. Anderzijds kun je de output wel gebruiken als je de pt als eigen referentie gebruikt. Zo kun je laten mw laten zien hoe haar lichaamssamenstelling verandert in de tijd. Je zou Kyle kunnengebruiken en proberen alle omstandigheden precies gelijk te houden bij elke meting. Indien je een geschatte lengte (is niet ideaal) invult zou ik deze alle volgende metingen precies gelijk houden.

  mw. heeft anabole stimuli nodig om de spiermassa te onderhouden. Zeker als lichaamsbeweging er niet inzit, is een dieet hoog in eiwit het enige wat mw. kan doen. Kan me voorstellen dat mw. niet verder wil aankomen. Ik zou denk ik alleen insteken op hoog eiwit en perse niet op energie+.

  Groetjes Marijke Berkenpas
  Dietist, VUmc

  #2624 Reageer
  Jeannette Brookman
  Gast

  Ik zou graag willen weten welke BIA formule ik zou kunnen gebruiken voor kankerpatiënten.

  Dank voor het meedenken,

  Jeannette Brookman

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Stel je vraag op dit forum!
Je informatie: