- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 10 maanden geleden door
Romy.
-
AuteurBerichten
-
corina
GastHallo, ik ben op zoek naar onderbouwingen vanuit literatuur, ervaringen mbt wel of niet starten van En+E+ drinkvoeding wannneer sprake is van fors onbedoeld gewichtsverlies bij vergevorderde dementie.
Ik werk nl samen met een arts die het zeer discutabel vindt of dit wel zinvol is (onnodige levensverlenging met slechte kwaliteit van leven)? Ik ben zelf van mening dat een dementerende niet echt sneller dood zal gaan aan gewichtsverlies en in laatste levensfase juist wel daar langer de nadelen ervan ondervindt/langere tijd slechte kwaliteit van leven wanneer geen voedingsinterventie plaatsvindt (denk aan toegenomen risico voor infecties, ontstekingen, decubitus ed), natuurlijk staat voor mij daarbij wel voorop dat de voedingsinterventie geaccepteerd/lekker gevonden moet worden (anders stoppen).
Ik ben benieuwd naar mening van collega dietisten
Hinke Kruizenga
GastBeste Corina,
Een bekend dilemma. Ik denk dat het essentieel is om met patiënt / familie en multidisciplinair het doel te formuleren. Zoals je al schrijft is dat niet levensverlenging maar het voor zover mogelijk voorkomen van bijvoorbeeld wondproblematiek. In hoeverre voedingsinterventie in deze fase effectief is is nooit onderzocht omdat dit bijna onmogelijk te onderzoeken is. We moeten het dus doen met klinisch redeneren op basis van bestaande kennis.
Ik denk dat je deze patiëntengroep kan vergelijken met de groep oncologische patiënten met refractaire cachexie. Voeding is hier niet de oorzaak van de problematiek en dus ook niet de oplossing. De metabole ontregelingen zijn al zo ver gevorderd dat je dit met voeding niet meer kan doorbreken.
Bij refractaire cachexie is de aanname dat we met voeding niets meer kunnen bereiken. Inzet van drinkvoeding kan maar met andere redenen en doel (verzoek patiënt, familie, de minst belastende optie voor eten etc).
Ik kan deze vraag delen op facebook zodat we wellicht meer reacties krijgen.
groet, Hinke Kruizenga
Voor meer info over precachexie zie o.a. https://www.researchgate.net/publication/237077843_Precachexie_en_cachexie_bij_patienten_met_kanker_actuele_inzichten_en_handvatten_voor_de_dietist
Corina
Gastbedankt voor je reactie, refractraire cachexie, bedoel je in deze vergelijking dan echt het eindstadium van dementie (vnl bedlegerigheid) en prognose van <3 maanden, zorgt het ziekteproces bij vergevorderde dementie ook (meestal) voor ontregeling van metabole processen die fors gewichtsverlies/cachexie veroorzaken, is dat aangetoond (onafhankelijk van voeding)?
ik zit nu soms in de discussie dat ik het nog te vroeg vindt om gewichtsverlies (zonder voedingsinterventie) te accepteren, wanneer de client dan op zijn/haar manier nog wat kan genieten van het leven (volgens familie), nog uit bed kan komen ed. En dat de arts dan ook al vindt dat voedingsinterventie middels bijvoeding voor onnodige levensverlening zorgt, terwijl ik van mening ben dat En+E+ ook binnen een wensvoeding kan passen om hiermee de risico’s van verder gewichtsverlies te verlagen(infecties, ontstekingen, wonden, verlies van mobiliteit etc) waardoor de client langere tijd van een betere kwaliteit van leven kan profiteren. De interventies mbt bijvoeding die goed geaccepteerd/niet belastend voor de vergevorderde dementerende client zijn, zorgen in de situatie die discutabel is dan voor minder snelle gewichtsdaling of gewichtsbehoud (=dus een aanname/de vraag of de interventies hier daadwerkelijk een bijdrage aan leveren/een verschil laten zien tov niks doen).
Hinke Kruizenga
GastHoi Corina,
Ik kan hierin wel met je meegaan.
In de nieuwe richtlijn ondervoeding (http://www.stuurgroepondervoeding.nl/toolkits/multidisciplinaire-richtlijn-ondervoeding) staat op p.29 een passage over palliatieve zorg. Vind je daar nog aanknopingspunten? Sandra Beijer (IKNL) heeft dit stuk geschreven.
Begin volgend jaar maken we een NTVD themanummer over ouderen. Dit zou hiervoor een mooi onderwerp zijn!Romy
GastHoi Corine,
misschien heb je hier iets aan: http://docplayer.nl/26174735-Gewichtsverlies-bij-neurodegeneratieve-aandoeningen.htmlgroet romy
-
AuteurBerichten