Home Forums Forum retentie sondevoeding bij neurologische patiënten

 • Dit onderwerp is leeg.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #8236 Reageer
  Ingrid Buinsters
  Gast

  Ik had vandaag discussie over een patiënt op neurologie, met slikproblemen na een CVA waarvoor sondevoeding in porties (6 x 250 ml). Er wordt voor elke voeding retentie bepaald en men vindt daar 20-50 ml ook al retentie. Bij 50 ml of hoger wordt een portie sondevoeding overgeslagen. Nu ben ik op zoek gegaan naar wat gebruikelijk is, kan daar echter niets over terugvinden. Ik weet dat inmiddels uit onderzoek is gebleken dat retentie meten geen meerwaarde heeft tov van niet meten, dat er niet meer aspiratie e.d. voorkomt als je geen retentie meet. Merk dat dit heel erg lastig in de praktijk is in te voeren ( bv retentie tot 500 ml accepteren als je dan toch perse wil meten).

  #8255 Reageer
  Carina Bijl
  Gast

  Beste Ingrid,

  Bedankt voor je vraag!
  Wanneer bepaal je retentie en hoeveel retentie accepteer je blijft een terugkerend onderwerp.

  Ik denk dat het goed is te kijken naar de indicatie voor het bepalen van retentie en dit niet bij iedereen standaard te doen.
  In principe bij een te verwachte normale maagmotiliteit hoeft retentie bepalen niet nodig te zijn. Heb je echter aanwijzingen dat de maagontlediging gestoord is (gastroparese, (bovenbuiks)chirurgie) kan retentie bepalen wel nuttig zijn. Wanneer een patiënt gesedeerd of niet bij bewustzijn is en dus niet in staat is goed op te kunnen hoesten kun je retentie bepalen om te zien of er problemen te verwachten zijn.

  Als bij het optrekken van maaginhoud met een spuit de retentie >200ml is, is het goed om de manier van toediening te heroverwegen. Het alternatief kan zijn, continue sondevoeding via een voedingspomp in plaats van bolusvoeding of voeden via een duodenumsonde.

  Ik hoop dat je met bovenstaande informatie verder kunt.
  Zie ook Guidelines for enteral feeding in adult hospital patients, M Stroud, H Duncan, J Nightingale, Gut 2003; 52 (Suppl VII):vii1-vii12

  Met vriendelijke groet,
  Carina Bijl, VU medisch centrum

  #8282 Reageer
  Ingrid Buinsters
  Gast

  Hoi Carina,
  Dank je wel voor je informatie!

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: retentie sondevoeding bij neurologische patiënten
Mijn informatie: