4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #637 Reageer
  nessa raeijmaekers
  Gast

  Hoi Hinke,
  Bij het onderdeel berekeningen staat het kopje kniehoogte en lichaamslengte.
  Ik heb een jongen van 15 jaar met CP in behandeling.
  In de berekening staat een formule voor kinderen met CP <12 jaar. Kan ik deze formule ook aanhouden voor kinderen met CP >12 jaar?
  Bij voorbaat dank voor je reactie.

  Groetjes Nessa

  #639 Reageer
  dietetiek vumc
  Sleutelbeheerder

  Hoi Nessa,

  Er is helaas niet iets anders voor de CP groep. Ik zou voor deze 15 jarige jongen de formule voor caucasische jongens van Chumlea nemen (staat ook in het rijtje van http://zakboekdietetiek.nl/lengte-schatten-op-basis-van-kniehoogte/) aangezien bij jongens er wel een groot verschil is tussen de lengte op 12- en 15-jarige leeftijd. Het blijft echt een schatting helaas.

  groet, Hinke

  #660 Reageer
  nessa raeijmaekers
  Gast

  Hoi Hinke,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik heb nu 2x de kniehoogte gemeten met een meetlat (bovenkant knieschijf en onderkant voet) bij kinderen met CP (in rolstoel) en ingevuld in de formule. Er kwam bijv. 45 cm kniehoogte uit en dit zou met de formule een totale lichaamslengte zijn van 140 cm (CP leeftijd nl >12 jaar, dus andere formule gebruikt).

  Nu geven beide ouders mij aan dat ze geen vertrouwen hebben in deze berekende lengte, dit omdat ze bijv. voorheen in het ziekenhuis weleens gemeten zijn in totale lichaamslengte en deze meting doorgaans 15-20 cm hoger uit kwam dan ‘mijn’ berekende formule?
  Mijn vraag is nu, Meet ik de kniehoogte verkeerd? Klopt de formule wel?
  Alvast dank voor je antwoord.

  Gr Nessa

  #664 Reageer
  dietetiek vumc
  Sleutelbeheerder

  Hoi Nessa,

  Ik heb deze vraag even doorgespeeld aan Alice Ronday, kinderdietist. Zij ziet de CP groep ook en kan wellicht haar ervaring met je delen. Floor Neelemaat zal er ook morgen naar kijken. Ze suggereerde al de demispan maar dat had je vast zelf ook al bedacht? De methode met kniehoogte blijft helaas een schatting maar een afwijking van 15 tot 20 centimeter is wel erg groot. Is meting in liggende positie mogelijk?

  Morgen een reactie van Floor en Alice!
  groet, Hinke

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: kniehoogte
Je informatie: