- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
Nynke
GastHallo,
Aan de hand van jullie interessante cursus diagnostiek en evaluatie van de voedingstoestand, die jullie 24 februari bij ons hebben gegeven. Heb ik een tweetal vragen.• We zien de laatste tijd veel patiënten met levercirrose. Deze patiënten zijn vaak erg ziek. Omdat ze vaak geen hoog crp hebben , beschrijven we vaak ondervoeding bij levercirrose tgv wasting. We vinden de aanduiding wasting bij levercirrose vaak ‘wat kort door de bocht’ . Onze vraag, is levercirrose cachexie of wasting? Hoe zie jij dit?
• Op de afdelingen geriatrie en neurologie liggen ouderen die vaak sondevoeding krijgen in porties. Nu was 20-30 gram eiwit per portie sondevoeding aanbevolen bij ondervoeding. Hoe zorgen jullie ervoor dat de ondervoede patiënten met sondevoeding en npo aan 20-30 gram eiwit per portie komen? Is er een bepaald soort sondevoeding die jullie geven waarbij je op 20-30 gram per porie uitkomt?Alvast dank.
Met vriendelijke groet,
Nynke Idema, dietist
Medisch Centrum LeeuwardenNicolette Wierdsma
GastHallo Nynke,
Dank voor je interessante discussie-vragen. Zoals zoveel in de Diëtetiek, zal er niet altijd een kant klaar antwoord zijn.
Ten aanzien van je specifieke vragen:
– Het is goed te realiseren dat de ondervoedingssyndromen Wasting, Cachexie en Sarcopenie geen knalharde afkappunten hebben, maar dat er ook grijze gebieden, dus meng-vormen zijn. Soms zijn er andere inflammatieparameters dan CRP die mee kunnen wegen (zoals ferritine, albumine of zelfs (fecale) calprotectine). Afhankelijk van het stadium, en eventueel co-morbiditeit en complicaties verwacht ik dat de meeste levercirrose patiënten wasting, cachexie of een mengvorm hiervan hebben. Dit zal per patiënt bekeken moeten worden.
– Het is inderdaad een interessante vraag hoe bij de met porties sondevoeding gevoede ondervoede patiënten (op bijvoorbeeld afdeling geriatrie, neurologie), de aanbeveling van 20-30 gram eiwit per ‘maaltijd’ gehaald moet of kan worden. Wij geven doorgaans 5-6 porties van gelijke omvang, afhankelijk van de behoefte van de patiënt met een eiwitrijke sondevoeding. Dan kom je hier niet makkelijk aan. Wellicht zou het meer fysiologisch zijn en beter ten aanzien van de eiwit-ondervoeding aanbeveling om dagelijks 3 grotere porties (bijvoorbeeld van 350-500 ml in een uur met de pomp) en 2-3 kleinere tussendoor porties te geven aan deze patiënten. Wat denk jij? -
AuteurBerichten