4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #3396 Reageer
  Willie Bennik
  Gast

  Vandaag zag ik een cliënte van 73 jaar die last heeft (gehad) van boezemfibrilleren. Dit is nu al een hele tijd rustig. Ze draagt geen pacemaker (en is niet zwanger). Tijdens de voorbereiding op de meting, toen ik uitleg gaf over de procedure, spraken we (tegelijkertijd) onze twijfels uit over de meting. In hoeverre kan de BIA-meting boezemfibrilleren weer opwekken?

  Mevr. is al bij fysiotherapeut geweest voor spierkrachtmetingen en heeft een goede handknijpkracht, 6MWT en beenkracht. Vandaar dat ik de BIA-meting nu achterwege heb gelaten.

  Maar ik ben nu toch wel erg nieuwsgierig in hoeverre boezemfibrilleren een contra-indicatie is voor BIA-meting. Weet iemand dit?

  Met vriendelijke groet,

  Willie Bennik

  #3414 Reageer
  dietetiek vumc
  Sleutelbeheerder

  Beste Willie,

  We hebben je vraag voorgelegd aan meerdere collega’s en op PUBMED gezocht. In de review van Ursula Kyle staat dat het risico op verstoring van een pacemaker minimaal is maar dat er toch voor de veiligheid wordt afgeraden om een BIA meting uit te voeren bij een patiënt met een pacemaker. Er staat niets over boezemfibrilleren. De wisselstroom die gebruikt wordt bij impedantie is zeer zwak en veilig.

  Uit navraag bij collega’s kregen we geen eenduidige uitkomst. Sommigen zouden gewoon een meting doen en anderen doen geen meting bij een risico (hoe klein ook) die ze zelf niet kunnen overzien. Geen eenduidigheid dus. Ik zal het voorleggen aan een aantal specialisten en ze vragen te antwoorden op dit forum!

  groet, Hinke Kruizenga

  #3445 Reageer
  Hinke Kruizenga
  Gast

  Beste Willie,

  De navraag leverde een reactie op van Euromedix, de distributeur van o.a. de Bodystat BIA apparaten:

  BIA metingen kunnen bij deze patiënten zonder gevaar gebeuren, tenzij ze een pacemaker hebben of een ander electronisch implantaat. In dit geval zouden ze geen BIA meting mogen ondergaan. Deze regel is ook enkel uit voorzichtigheid. Er is nooit een complicatie gecommuniceerd.
  De lage stromen voor de BIA zouden theoretisch geen invloed mogen hebben, net omdat ze zo laag zijn.

  Ik denk dat we kunnen concluderen dat je bij deze patiënt met boezemfibrilleren de meting gewoon kan uitvoeren.

  groet, Hinke Kruizenga

  #3473 Reageer
  Willie Bennik
  Gast

  Beste Hinke,

  Heel hartelijk dank voor je reacties. Heel hartelijk dank. Ik zal bij het volgend consult alsnog de BIA-meting uitvoeren.

  Dank je wel!

  Met vriendelijke groet,

  Willie Bennik

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Contra-indicatie BIA-meting?
Je informatie: