• Dit onderwerp is leeg.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #1776 Reageer
  José Oudejans
  Gast

  Beste collega,

  Ik heb een vraag over de BMI waarden voor ouderen (65+) welke niet van het Caucasische ras zijn bv.; Chinezen, Indonesiërs, Ethiopiërs etc.

  In het zakboek gaat het in hoofdstuk 1.2 over BMI afkappunten. Daar staat per ras het verschil met de gewone BMI waardes voor volwassenen aangegeven. Bv. dat Afro-Amerikanen een 1.3 kg/m2 lagere BMI hebben. Kan ik deze verschillen ook aan houden bij ouderen?

  Hoe moet ik dit precies interpreteren? Bv. ik heb een oudere Indonesische dame die volgens de SNAQrc een BMI van 18 (= ondervoed) heeft. Een Indonesiër heeft een 3.2 kg/m2 lagere BMI. Veranderen de waarden dan op deze manier?:

  – Ondervoed = BMI 20 of lager –> – 3.2 = BMI 16.8 of lager
  – Risico op ondervoeding = BMI 20 – 22 –> – 3.2 = BMI 16.8 – 18.8
  – Goed = BMI 22 – 28 –> – 3.2 = BMI 18.8 – 24.8

  In mijn optiek heeft deze dame geen ondervoeding maar een risico op ondervoeding omdat de 18 nu tussen deze waarden valt. Is dit de goede manier?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Met vriendelijke groet,

  José Oudejans

  #1783 Reageer
  Hinke Kruizenga
  Gast

  Beste Jose,

  Dit is een kwestie waar echt de meerwaarde van de diagnostiek van de diëtist duidelijk wordt. Ik zou de rekenregel niet zo zwart-wit toepassen. Haar BMI is laag maar als je echt iets wil zeggen over de voedingstoestand en de hoeveelheid spiermassa zal je een impedantiemeting meten doen. De Vet Vrije Massa Index (VVMI) geeft dan antwoord op de vraag of deze mevrouw in een slechte voedingstoestand is. In het ZD staat een tabel met percentielwaarden op pagina 196. Als haat VVMI lager is dan de P10 dan is deze te laag. Recent is er een nieuwe tabel gepubliceerd die ook nog naar BMI differentieert. Dat geeft ons nog meer informatie. Dit artikel is te lezen op http://zakboekdietetiek.nl/wp-content/uploads/2015/03/Franssen-New-Reference-JAMDA-2014.pdf

  Ook deze tabel is opgebouwd op basis van caucasische mensen. Er komt binnenkort vast ook wel een tabel die geschikt is voor de interpretatie van de lichaamssamenstelling van verschillende rassen. Tot nu toe is dit alles wat we hebben volgens mij.

  groet, Hinke Kruizenga

  #1789 Reageer
  José Oudejans
  Gast

  Beste Hinke,

  Bedankt voor je reactie.

  De dame die ik in het voorbeeld noemde is een PG dame waarbij het wat lastiger is om een BIA meting uit te voeren, maar ik ga het proberen. Ik ben benieuwd wat er in de toekomst beschikbaar komt voor ouderen en verschillende rassen.

  Met vriendelijke groet,

  José Oudejans

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: BMI bij niet caucasische ouderen
Je informatie: