2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #852 Reageer
  Alita van Meerkerk
  Gast

  Graag zou ik jullie mening horen over het volgende. Ik vind die SGA altijd een hele toestand. Zou het niet net zoveel zeggen over de voedingstoestand als we een VVMI meting i.c.m. handknijpkracht zouden doen in plaats van het lichamelijk onderzoek van de SGA? Informatie over de eetlust, gewichtsverloop etc. neem ik natuurlijk wel mee in mijn diagnose. Of denk je dat het lichamelijk deel van de SGA toch meer info geeft?
  Mijn idee is dat de SGA toch een subjectieve component heeft en dat je het met VVMI en handknijpkracht veel objectiever maakt.

  #853 Reageer
  dietetiek vumc
  Sleutelbeheerder

  Beste Alita,

  Dank voor je vraag.
  We denken dat je als diëtist per patiënt moet bekijken welke diagnostische maten je gaat toepassen om de dietistische diagnose vast te stellen. Dat hoeven niet altijd alle onderdelen van de SGA te zijn. VVMI en knijpkracht zijn zeer waardevolle maten, mits het mogelijk is.

  De SGA is een mooie methode om systematisch de voedingsstatus van alle patiënten in kaart te hebben. Op veel dialyse afdelingen wordt het zo toegepast. Voor gebruik in onderzoek is het ook praktisch omdat er een puntenscore gegeven wordt waarmee patiënten ingedeeld worden in groepen. Deze puntenscore blijft echter subjectief.

  Ons ideaal is dat we als diëtisten in de individuele behandeling zelf onze diagnostische maten kunnen kiezen en interpreteren, afgestemd op de kenmerken van de patiënt en behandeldoelen.

  groet, Hinke Kruizenga en Nicolette Wierdsma

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: biopimpedantie en handknijpkracht vs SGA bij dialysepatienten
Je informatie: