3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #12029 Reageer
  Sigrid
  Gast

  Hallo,

  – Op welke termijn kan een nieuwe BIA meting worden uitgevoerd bij cliënten van de GRZ afdeling in een verpleeghuis om veranderingen in de VVMI en fasehoek te zien? En verschilt dit ook per persoon? (Bijv. een cliënt die veel oefent met de fysiotherapeut en extra eiwitrijke tussendoortjes krijgt kan sneller verbetering zien in de VVMI en de fasehoek (misschien al binnen 2 weken) dan iemand die bedlegerig is).

  – En wanneer een cliënt een VVMI heeft van < p 10, hoe bepaal je dan de streefwaarde voor de VVMI?

  Groetjes,
  Sigrid

  #12031 Reageer
  Hinke Kruizenga
  Gast

  Beste Sigrid,

  De termijn waarna een herhaling van een impedantie relevant is verschilt inderdaad per persoon. In het algemeen kan je aanhouden dat wanneer een herhaling van de meting van het gewicht relevant is, dit ook geldt voor een impedantiemeting.
  Bij bijvoorbeeld een interventie van extra eiwit en beweging zou ik na vier weken wel weer een meting willen doen. Je hoopt dan op / verwcht een toename van de VVM.
  Bij een inactief en ziek persoon zou ik juist eerder een meting willen doen. We weten dat het verlies van spiermassa bij inactiviteit, ziekte en veroudering keihand gaat. Het herstel en opbouw van spiermassa gaat helaas veel langzamer.

  In het algemeen streef je naar een VVMI >p10. Dit is alleen zeer afhankelijk van het gewicht / de BMI. Kijk hierin ook naar de verhouding tussen de VVMI en de VMI (pagina 196 ZD). Idealiter is dat ongeveer in dezelfde kolom.

  #12044 Reageer
  Sigrid
  Gast

  Bedankt voor uw reactie!

  Verder vroeg ik me af wat praktisch gezien het beste moment is om een cliënt in een verpleeghuis te meten? Raad u aan om een cliënt twee uur voor de meting niet te laten eten en drinken (m.u.v.) water?

  Met vriendelijke groet,
  Sigrid

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: BIA meting
Je informatie: