
Meer dan de helft van de patiënten met kanker heeft last van smaakveranderingen. Deze smaakveranderingen komen in verschillende vormen voor; geen smaak, weinig smaak, een veranderde smaak of juist een versterkte smaak. Dit maakt het moeilijk om voldoende eten en veroorzaakt zelfs een weerzin tegen eten.
Kelly Silverio Alonso – Duin is oncologiediëtist in Amsterdam UMC en geeft elke dag adviezen aan haar patiënten om zo goed mogelijk om te gaan met dit probleem. In samenwerking met het Wereld Kanker OnderzoeksFonds ontwikkelde ze het SmaakKompas.
4 februari, op Wereldkankerdag, mocht ze hier meer over vertellen via het instragram account van Amsterdam UMC. De 15.800 volgers kregen de volgende berichten te zien, verspreid over de dag.
Die avond was ze ook te gast bij Tijd voor Max en enkel dagen later bij Radio Veronica.
De smaakinstrumenten met veel enthousiasme ontvangen door diëtisten en patiënten (er zijn sinds oktober 900 posters en 6.400 smaakkompassen besteld door zorgprofessionals in heel Nederland). De patiënt waardeert de praktische adviezen; de smaakhulpmiddelen maken het gemakkelijker om de adviezen over smaakaanpassingen in te passen in hun dagelijkse maaltijdroutine, waardoor zij hun voedingsdoelen gemakkelijker bereiken. We hopen dat de smaakinstrumenten een positieve invloed kunnen hebben op de voedselinname, de voedingsstatus, de levenskwaliteit en het voltooien van de behandeling. Kelly en collega’s maken plannen om in een volgende stap onderzoek starten naar de invloed van de smaakhulpmiddelen op de voedselinname, de voedingsstatus en de levenskwaliteit van kankerpatiënten tijdens en na de behandeling tegen kanker.
Geef een reactie