Energiebehoefte berekenen, met welke formule?

Een expert statement van ESPEN

De Harris & Benedict formule bestaat meer dan 100 jaar en is de meest bekende formule om het energieverbruik in rust (REE) te berekenen. Is dit terecht?

In 2019 is door een groep van experts van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) tijdens een symposium het huidige bewijsmateriaal besproken. Vorige week werd de samenvatting van deze bespreking gepubliceerd in Clinical Nutrition.

In dit artikel wordt de accuraatheid van de verschillende energieformules op een rij gezet met de Harris & Benedict (H&B) formule in de hoofdrol. Deze figuur geeft het percentage juiste, over- en onderschatting weer van de H&B formule in verschillende populaties. Duidelijk is dat dit erg verschilt per populatie.

De noodzaak van het meten van de REE met calorimetrie is duidelijk, vooral bij complexe groepen zoals patiënten op de IC. Nieuwe methoden van indirecte calorimetrie zijn veel minder complex en beter toepasbaar in de praktijk. Als dat niet mogelijk is, is het van belang om de REE te baseren op zoveel mogelijk determinanten zoals leeftijd, geslacht, lengte, leeftijd en gewicht, opgesplitst in vetvrije massa en vetmassa.

De 100 jaar oude Harris & Benedict formule blijft goed toepasbaar zijn voor de voorspelling van de energiebehoefte in rust bij gezonde personen met een normaal gewicht. Echter, de accuraatheid is fors minder bij ouderen, mensen met onder- en overgewicht en mensen met chronische en acute ziekten.

Per groep zijn, voor nu, de beste formules geselecteerd; voor personen met een BMI onder de 30 kg/m2 worden de formules van de WHO, H&B en Lazzer genoemd en voor patiënten met een hogere BMI de formules van H&B en Mifflin.

 

Bereken hier de energiebehoefte met de WHO en H&B formule

 

Stroomschema energiebehoefte zoals weergegeven op pagina 104 van ZD

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.