eiwitverrijking bij decubitus

Home Forums Forum eiwitverrijking bij decubitus

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Danique Henraat en Roos van der Ven 1 jaar, 8 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #7196 Reactie

  Corina

  hallo,

  wat ik me afvroeg of er iemand weet of het met goed onderzoek overtuigend is aangetoond dat eiwitverrijking bij decubitus (bij graad 3 en 4) daadwerkelijk bijdraagt/een substantiële bijdrage levert aan de wondgenezing bij bedlegerige ouderen? Onderzoeken die ik terugvindt geven aan dat het niet duidelijk is of niet het geval lijkt. gr corina

  #7228 Reactie

  Danique Henraat en Roos van der Ven

  Onderzoek naar de invloed van voedingsinterventies op de preventie of genezing van decubitus is schaars en vaak van lage kwaliteit, zo ook voor de invloed van eiwit op decubitus. Om een concreet antwoord te geven is meer methodologisch en kwalitatief goed onderzoek nodig. Een relatief sterk onderzoek van Lee et al. (2006) laat zien dat PUSH-scores bijna twee keer zo veel verlagen bij toediening van drie maal daags een eiwitrijk supplement (15g eiwit) t.o.v. een calorie- en eiwitloos placebo. Echter bevat ook dit onderzoek haken en ogen. Ondanks het ontbreken van sterke wetenschappelijke bewijskracht lijken diëtisten uit het werkveld overtuigd te zijn van de meerwaarde van een eiwitverrijking bij deze patiëntengroep. Zij geven aan decubitus vaak gepaard te zien met ondervoeding waardoor een eiwitverrijking reeds geïndiceerd is. Op basis van enkel wetenschappelijke bewijskracht kan helaas nog geen concrete uitspraak gedaan worden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: eiwitverrijking bij decubitus
Mijn informatie:
Meet de impedantie!

Meet de impedantie!

DPG: actueel en internationaal

DPG: actueel en internationaal

Topzorg = Topsport

Oratie prof.dr.ir. peter Weijs

Scholingen

Scholingen