Behoefteberekening bij amputaties

Home Forums Forum Behoefteberekening bij amputaties

Dit onderwerp bevat 7 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Sarah 7 maanden, 3 weken geleden.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #5234 Reactie

  Ingrid Buinsters

  Naar aanleiding van een vraag van een collega, maar waar ik zelf ook telkens mee zit: hoe bereken je de energie- en eiwitbehoefte van iemand met onderbeenamputaties, of bovenbeenamputaties. Welke lengte gebruik je, de huidige of oorspronkelijke, bepaal je de behoefte aan de hand van de oude gegevens en trek je er een bepaald percentage van af (bv het ichaamsoppervlak dat je mist)?

  #5236 Reactie

  Hinke Kruizenga

  Beste Ingrid,

  Ik denk dat deze berekening met zeer veel voorzichtigheid geïnterpreteerd moet worden. De beste formules schatten slecht 50-60% van de patiënten goed.

  Ik zou proberen te meten als het enigszins mogelijk is (de 4 hogescholen hebben nutritional assessment labs) en bij afwezigheid van een indirecte calorimetrie is de Fitmate wellicht een optie.

  Als berekenen de enige mogelijkheid is zou ik de standaard waarden van het gewicht van het geamputeerde lichaamsdeel bij het huidige gewicht optellen en deze met de oorspronkelijke lengte gebruiken in een formule. Je kan dan een foutmarge van minimaal 300-400 kcal rond je schatting hanteren.

  #5241 Reactie

  Wesley Visser

  Bij ons speelt deze discussie ook en willen de berekende behoefte af gaan zetten tegen de gemeten behoefte (met Fitmate).

  Begrijpen wij het goed Hinke, dat jij adviseert om bij de behoefte berekening na amputatie, het gewicht van het geamputeerde been op te tellen bij het huidige gewicht na amputatie?
  Wij corrigeren juist het gewicht voor amputatie met het geamputeerde been / lichaamsdeel, wanneer mensen na amputatie niet gewogen (kunnen) worden. Dus dan is het gewicht wat in de berekening gaat lager dan het gewicht voor de amputatie.
  Wij gebruiken wel de oorspronkelijke lengte.

  #7464 Reactie

  Sharona van Weert

  Hoe zit het met het berekenen van de eiwitbehoefte bij amputatie? Gebruik je hiervoor het actuele gewicht, of werk je dan ook met een correctie?

  #7500 Reactie

  Sodiko

  Bij ons speelt de vraag ook, wat als beide onderbenen zijn geamputeerd? Welke lengte gebruik je, zijn er correcties voor?

  #7759 Reactie

  Nancy

  Ik ben ook erg benieuwd naar hoe het beste de energie- én eiwitbehoefte berekend kan worden bij 1 of meerdere amputaties?! Momenteel gebruik ik huidig gewicht (na amputatie) en tel ik daar een percentage van het geamputeerd lichaamsdeel bij op. Dat gewicht gebruik ik icm oorspronkelijke lengte (lengte voor beenamputaties) voor de energie en eiwitbehoefte berekening. Moet er nog een extra correctie verricht worden voor de eiwitbehoefte?

  Ik hoor het graag! Bvd Nancy Spijkstra

  #13103 Reactie

  Sanne de Wit

  Hallo,
  Hoe bereken je de energie- en eiwitbehoefte bij een vrouw (79 jr) met beide bovenbenen geamputeerd (berekenen is de enige optie)? De laatste reactie is uit 2016:de standaard waarden van het gewicht van het geamputeerde lichaamsdeel bij het huidige gewicht optellen en deze met de oorspronkelijke lengte gebruiken in een formule. Je kan dan een foutmarge van minimaal 300-400 kcal rond je schatting hanteren.

  Wat is de huidige berekening?

  #13916 Reactie

  Sarah

  Hallo,

  ik ben hier ook wel benieuwd naar!
  Ik kan me voorstellen dat je qua eiwitten het huidige gewicht neemt, omdat je massa die er niet meer is ook niet hoeft te behouden of voeden met eiwitten. Qua energie twijfel ik inderdaad ook nog wat ik moet aanhouden.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
Reageer op: Behoefteberekening bij amputaties
Mijn informatie:
Meet bomcalorimetrie!

Meet bomcalorimetrie!

DPG Adults and Paediatrics

DPG Adults and Paediatrics

Symposium voor kinderartsen en kinderdietisten; schrijf je in!

Symposium voor kinderartsen en kinderdietisten; schrijf je in!

Scholingen

Scholingen